Gerlinde Kaltenbrunner: Una veritable escola d’alpinisme.

25 08 2011

Per fi, el dimarts 23 d’agost de 2011, l’alpinista austríaca, de cognom irrepetible (com moltes de les seves expedicions) Gerlinde Kaltenbrunner, ben entrada la tarda culminava, en el punt més alt de la serralada del Karakorum, l’ascensió del majestuós K2 (Chogori). Tancava el cercle de la seva dilatada trajectòria d’escalades als 14 cims de més de vuit mil metros del planeta.

Aquesta infermera de 41 anys, va començar la seva relació de devoció per l’Himàlaia a l’any 98, a on va conquerir per primer cop un cim de vuit mil metros, el Cho Oyu. En la major part del seu periple ha estat acompanyada pel seu marit Ralf Dujmovits (que parla amb un graciós accent castellà donat que la seva anterior esposa era murciana) que es un excel·lent alpinista.

Gerlinde Broad Peak 2007 DSCN6017

Vaig tenir l’oportunitat de compartir camp base a l’any 2007 al Broad Peak amb aquesta noia d’aspecte fràgil però amb una força de voluntat incommensurable. Persona discreta i que s’estima més estar fora dels “focus”. El seu veritable escenari es el medi natural, a on amb una gran tècnica i determinació meravella a propis i estranys.

 

Ralf Dujmovits, Juanjo Garra, Marron i Gerlinde Kaltenbrunner al camp Base del Broad Peak.

Han tingut que transcórrer 25 anys, des de que al 1986 Messner completés per primer cop la conquesta dels 14 vuit mils, perquè aquesta proesa d’ascendir sense oxigen fos igualada per una fèmina.

Pasaban es va convertir (amb permís de la Coreana Miss Oh) en la primera dona en completar aquest repte, però l’Edurne va utilitzar oxigen en la seva ascensió a l’Everest i en el descens del Kangchenjunga.

Més de dos mesos de lluita des que l’expedició va arribar a lloms de camell al campament base xinés del K2, a 3900 m, a on des d’un inici varen tenir problemes amb els portejadors i gràcies a l’ajut inesperat i miraculós dels vuit camellers, pogueren establir el camp base avançat a 5050 m. Enmig d’una ruta intransitada, davant seu, l’impressionant Pilar Nord del Chogori, la segona muntanya més alta del planeta.

Un itinerari complicat i solitari, amb trams d’escalada en roca de V grau, coluars obliquos allà a on l’aire es eteri i un bivac a 8300 m d’alçada per treure el sanglot. A l’una de la matinada iniciaren l’atac a cim però el fred intens els va fer desistir i ho tornaren a provar passades les 7 de la matinada.

La perseverança es la clau de l’èxit. La Gerlinde ha aconseguit finalment després de diversos anys intentant l’ascens del K2, fer realitat una ruta de considerable dificultat. Felicitar la seva audacia i la del seu equip de cim els Kazajos Maksut Zhumayev i Vassili Pivtsov i el polonés Darius Zaluski.

A mena de recull os adjunto un resum de les seves ascensions:

 • Cho Oyu (1998)
 • Makalu (2001)
 • Manaslu (2002)
 • Nanga Parbat (2003)
 • Annapurna I (2004)
 • Gasherbrum I (2004)
 • Shisha Pangma (2005)
 • Gasherbum II (2005)
 • Kangchenjunga (2006)
 • Broad Peak (2007)
 • Dhaulagir (2008)
 • Lhotse (2009)
 • Everest (2010)
 • K2 (2011)
Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: