Amb la cua entre les cames, intent fallit d’arribar al camp-I

26 04 2012

Ja portàvem 5 dies al camp base avançat i calia començar a treballar instal•lant els camps d’altura. La qüestió es que la climatologia no està donant treva fins al moment. Hem tingut pics espantosos en alçada: En el cim del Xixa, les previsions meteorològiques ens donaven una previsió de jet stream (corrents de xorro en alçada) de 150 km i una temperatura de menys 40º. Inaccessible! A menor proporció, aquest vent i aquest fred arribava al nostre camp base avançat, a gairebé 5.700 m.

Malgrat tot, i fiant-nos de les previsions que anunciaven una lleu remissió del vent, decidim partir a instal•lar el Camp I a 6.400 m, tot carretejant carregats fins a les orelles, ens repartim les dues tendes, menjar per dos jornades, fogons i bombones propà, olles, cordes d’escalada, sacs de dormir, roba d’abric, bambús per senyalitzar la ruta en alçada, estaques …

intento_campo_I_Pauner_1er_plano_y_Garra_rapelando

Amics, no es un muntatge de “photoshop” la imatge es real i allí estic jo penjat de la gelera

Ja a la nostra partida al mati, el vent feia acte de presència i la temperatura era poc acollidora. Conforme les hores anaven passant, nosaltres avançàvem amb convicció però el vent pentinava la neu acumulada i colpejava amb una duresa irremissible els nostres cossos. Calculem que lluitàvem amb una força del vent d’uns 50 km per hora, i una temperatura de -20º.

Al voltant dels 6.100 m, relativament a prop del CI, la sensació tèrmica embolcallava els nostres cossos, les mans restàvem fermades i encarcarades als pals d’esquí i piolets, sense poder fer el gest de l’extensió de les falanges, la comunicació entre nosaltres era no verbal, si intentàvem parlar semblava que balbucejàvem, érem incapaços d’entendre’ns. Decidim girar cua, així no anem enlloc i l’únic que podíem fer era prendre mal.

intento_campo_I_negociando_seracs

Lo pelut de l’intent es que no podem muntar cap tenda per deixar material fins aquell punt carretejat, sortiríem volant nosaltres i la tenda fent de vela. Fer un niu de material implica en aquestes condicions perdre el material. Lo pitjor es que hem de baixar el material portejat fins a l’entrada de la gelera, a on no hi ha problemes per fer un dipòsit.

El fort vent i l’intens fred, han deixat els nostres cossos malmesos (i un xic la nostra ànima), les calories consumides han degut ser immenses. El desgast el notem a l’arribar al camp base, calats de fred fins a la medul•la i sense alè.

Però amics, hem de ser pacients, costa però cal fer l’exercici. Convicció i amunt! Ha estat un primer envit, que no ho dubti la muntanya, estarem a l’aguait. Per refer les ferides, l’amic Juanito Oirzabal ens està preparant per avui un bacallà a la Biscaïna, que fa una oloreta …

Con el rabo entre las piernas, intento fallido de llegar al Campo I

Ya llevábamos 5 días en el campo base avanzado y debíamos comenzar a trabajar en la instalación del campo de altura. La cuestión es que la climatología no estaba dando tregua hasta el momento. Hemos tenido picos espantosos en altura: en la cima del Shisha, las previsiones meteorológicas nos daban una previsión de jet stream (corrientes de chorro en altitud) de 150 km y una temperatura de menos 40º. ¡Inaccesible! A menor proporción, este viento y este frio llegaba hasta nuestro campo base avanzado, a casi 5.700 m.

Así y todo, y fiándonos de las previsiones que anunciaban una leve remisión del viento, decidimos partir a instalar el Campo-I a 6.400 m, cargados hasta las orejas, nos repartimos las dos tiendas, comida para dos jornadas, fogones y bombonas propano, ollas, cuerdas de escalada, sacos de dormir, ropa de abrigo, bambús para señalizar la ruta en altura, estacas…

Ya en nuestra salida por la mañana, el viento hacia acto de presencia y la temperatura era poco acogedora. Conforme iban pasando las horas avanzábamos con convicción pero el viento peinaba la nieve acumulada y la golpeaba con dureza irreversible a nuestros cuerpos. Calculamos que luchábamos con una fuerza del viento de unos 50 km por hora, y una temperatura de 20º bajo cero.

Alrededor de los 6.100 m, relativamente cerca del CI, la sensación térmica envolvía nuestros cuerpos, las manos estaban firmes y rígidas a los palos de esquí y los piolets, sin poder hacer el gesto de extensión de las falanges, la comunicación entre nosotros no era verbal, si intentábamos hablar parecía que balbuceábamos, éramos incapaces de entendernos. Decidimos dar media vuelta, así no vamos a ningún sitio y lo único que podía ocurrirnos era hacernos daño.

Lo malo del intento es que no pudimos montar ninguna tienda para dejar el material hasta ese punto carreteado, saldríamos volando nosotros y la tienda haciendo de vela. Hacer un nido de material implica en estas condiciones perderlo. Lo peor es que tenemos que bajar el material transportado hasta la entrada del nevero, donde no hay problemas para hacer un depósito.

El fuerte viento y el intenso frio, han dejado nuestros cuerpo debilitado (y un poco nuestra alma), las calorías consumidas han debido ser inmensas. El desgaste lo notamos al llegar al campo base, calados de frio hasta la médula y sin aliento.

Pero amigos, hemos de ser pacientes, cuesta pero tenemos que hacer el ejercicio. ¡Convicción y hacia delante! Ha sido un primer envite, que no lo dude la montaña, estaremos alerta. Para rehacer las herida, el amigo Juanito Oiarzabal, nos esta preparando para hoy un bacalao a la Vizcaína, que huele de bien…

Anuncis

Accions

Informació

5 responses

30 04 2012
laura mart

Tranqui, espera que no faci vent, de moment disfruta del bacallà a la Biscaïna.
Ànims.

28 04 2012
Albert Rovira

Que tal Juanjo, bé llegir les teves cròniques és aseure’t i gaudir d’un relat que ens transporta lluny de les comoditats quotidianes. Realment es copsa quines condicions climatològiques, d’exigència física i mental esteu patint. Molt d’ànims a tots i espero que les condicions millorin i us deixi gaudir de la muntanya. Una abraçada

27 04 2012
Blanca

Juanito Oiarzábal pone el Bacalao a la Vizcaína y yo, ya he hecho un brindis por vosotros en el día de mi cumpleaños para reponer cuerpo y alma!
Suerte mañana, a ver si os da una tregua la meteo.Besos.

26 04 2012
Enric

M’ encanta la épica!

Gràcies Juanjo (per la crónica i el seny)

26 04 2012
SiscoGarcia

Ànims Juanjo!
Si ara no s’ha deixat atacar haureu d’esperar un altre moment més propici. Amb bons àpats se us farà més «portadora» l’espera i quan menys us ho espereu sereu a dalt 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: