L’esperit de la Merkel al camp base?

29 04 2012

Ja fa uns dies, quan encara érem al camp base anomenat xinés, cap al vespre varen aparèixer dos persones demanant aixopluc, tornaven del camp base avançat, havien passat una nit molt dolenta i tornaven a recuperar-se al camp base, tant sols tenien en aquest emplaçament una tenda de campanya sense estris per cuinar. Sense cap mena de dubte els hi vam oferir la nostra hospitalitat.

En Juanito, Carlos i jo, ens trobàvem a la tenda de campanya destinada a cuina. Per una banda ens be de gust xerrar amb els cuiners, es un lloc agradable, en el que sempre hi ha una bona escalforeta i pots anar picant alguna cosa. D’altra, era una mica enrenou estar amb la resta de components de l’Arca de Noé de l’expedició, donat que en aquell moment, un grup de treking de 4 italians que acompanyaven a la seva expedició, també es trobaven en la tenda comunitària. El mateix succeïa amb el grup francès, que tenien una persona que donava per conclòs el seu periple pel Tibet al nostre camp base xinés.

Érem asseguts a sobre d’uns petits bidons en un corner de la improvisada cuina, vàrem convidar a seure als dos hostes. El seu marcat accent a l’enraonar amb nosaltres (en anglès) delatava la seva procedència: Alemanys. De mitjana edat, amb un posat hieràtic i amb habilitat social i decisió. Ens expliquen que els hi ha succeït amb l’aclimatació i s’han vist obligats ha baixar a descansar al CB un parell de dies per tenir més oxigenació.

Campo_base_5700_m

En Juanito, havia preparat un plat d’amanida per acompanyar el sopar, amb tot allò que teníem al nostre abast, tomata en rodanxes, ceba, cogombre i pastanaga. Amb un bon rajolinet d’oli d’oliva (no cal dir que la D.O. Garrigues), vinagre i gustos de sal com ell sol preparar els àpats.

Restàvem a l’espera que el nostre cuiner Passang ens portes el sopar. L’amanida que tant goig feia, estava a sobre d’una capsa al davant del Juanito. Un dels hostes ens comença a explicar que es de Baviera, amb l’orgull que la seva procedència li deu produir, allarga un primer cop la ma i agafa un boci de tomata del plat d’amanida, que ja fa estona que nosaltres ens mirem i esperem degustar amb impaciència. La mastega amb devoció i torna amb aplom (com aquell que es troba a casa seva) amb els dits a remenar l’amanida i col•leccionar pastanaga i tomata.

El Juanito, bocabadat com tots nosaltres, comença a despotricar dels teutons, mirant a l’infinit. Pel to de veu, jo m’hagués donat per al•ludit , mes ben dit, jo a casa d’un altre no ho hagués fet mai. Malgrat les gesticulacions de l’amic basc, l’altre seguia parlant de la seva Alemanya i escoltant el meu relat, el del fill d’uns amics, que havia emigrat a fer d’enginyer al seu país.

La nostra incredulitat pujava de to en la mateixa proporció que l’amanida anava disminuint de proporcions. Havia vingut algú a casa, eren hostes i se’ns estava fotent sense cap mena de pudor el nostre plat de taula, no l’ofert per nosaltres sinó el que ells havien escollit sense cap mena d’impunitat.

Des del camp base, i sense entendre d’economia, aquest podria ser un símil del que deu d’estar passant al nostre malparat Estat. Lligat de mans i peus, pagant no se sap el que a no se sap qui. Perdent en un alè, pas a pas totes aquelles prestacions socials de l’estat del benestar que tan han costat d’aconseguir.

Al final, Passang, adonant-se de la situació, va acompanyar amablement als dos hostes fins la tenda menjador i els hi va portar de primer dos bols de sopa. Al cap i a la fi, a Europa qui ficarà seny en aquest desengany social en el que estem immersos?, Qui farà de Passang i acompanyarà amablement als especuladors fora de la nostra perspectiva? , Qui li explicarà als nostres fills que hem cremat, malmès i hipotecat el seu futur?

foto_juanjo_Puja

 

¿El espíritu de Merkel en el campo base?

Días atrás, cuando todavía estábamos en el campo base chino, hacia la noche llegaron dos personas pidiendo cobijo, volvían del campo base avanzado, habían pasado una noche muy mala y volvían para recuperarse en el campo base, tan solo tenían en este emplazamiento una tienda de campaña sin utensilios para cocinar. Sin ningún tipo de duda les ofrecimos nuestra hospitalidad.

Juanito, Carlos y yo, nos encontrábamos en la tienda de campaña destinada a la cocina. Por un lado nos apetece hablar con los cocineros, es un lugar agradable, en el que siempre hay un buen calorcito y puedes ir picando alguna cosa. En cambio, era un poco de jaleo estar con el resto de componentes del Arca de Noé de la expedición, dado que en aquel momento, un grupo de treking de 4 italianos que nos acompañaban en su expedición, también se encontraban en la tienda comunitaria. Lo mismo pasaba con el grupo francés, que tenían una persona que daba por concluida su aventura por el Tíbet en nuestro campo base chino.

Estábamos sentados sobre unos pequeños bidones en una esquina de la improvisada cocina e invitamos a sentarse a los dos huéspedes. Su marcado acento a la hora de razonar con nosotros (en inglés) delataba su procedencia: alemanes. De mediana edad, con un posado hierático y con habilidad social y decisión. Nos explican qué les ha sucedido con la aclimatación y se han visto obligados a bajar a descansar al CB un par de días para tener más oxigenación.

Juanito, había preparado un plato de ensalada para acompañar en la cena, con todo aquello que teníamos a nuestro alcance, tomate en rodajas, cebolla, pepino y zanahoria. Con un bueno chorrito de aceite de oliva (no hace falta decir que la D.O. Garrigues), vinagre y gustoso de sal como él suele preparar las comidas.

Estábamos a la espera que nuestro cocinero Passang nos trajera la cena. La apetecible ensalada, estaba sobre una caja delante de Juanito. Uno de los huéspedes nos empieza a explicar que es de Baviera, con orgullo que su procedencia le debe producir, alarga una primera vez la mano y coge un trozo de tomate del plato de ensalada, que ya hace tiempo que nosotros miramos y esperamos degustar con impaciencia. Lo mastica con devoción y vuelve con aplomo (como el que está en su casa) con los dedos a remover la ensalada y a coleccionar zanahoria y tomate.

Juanito, boquiabierto como todos nosotros, empieza a despotricar sobre los teutones, mirando al infinito. Por el tono de voz, yo me hubiese dado por aludido, mejor dicho, yo en casa ajena no lo hubiera hecho jamás. A pesar de los gestos del amigo vasco, el otro seguía hablando de su Alemania y escuchando mi relato, el del hijo de unos amigos, que había emigrado para trabajar de ingeniero en su país.

Nuestra incredulidad subía de tono en la misma proporción que la ensalada iba disminuyendo de proporciones. Había venido alguien a casa, eran huéspedes y se estaban comiendo sin ningún reparo nuestro plato, no el ofrecido por nosotros sino el que ellos habían escogido sin ningún tipo de impunidad.

Desde el campo base, y sin entender de economía, este podría ser un símil del que debe estar pasando en nuestro malparado Estado. Atado de manos y pies, pagando no se sabe el que, a no se sabe quien. Perdiendo en un suspiro, paso a paso todas aquellas prestaciones sociales que al estado del bienestar tanto ha costado conseguir.

Al final, Passang, dándose cuenta de la situación, acompañó a los dos huéspedes hasta la tienda comedor y les dio de primer plato dos boles de sopa. Al fin i al cabo, en Europa, ¿Quién prenderá conciencia en este desengaño social en el que estamos inmersos? ¿Quién hará de Passang y acompañará amablemente a los especuladores fuera de nuestra perspectiva? ¿Quién les explicará a nuestros hijos que hemos quemado, dañado e hipotecado su futuro?

Anuncis

Accions

Informació

3 responses

30 04 2012
estelita

Doncs si, estimat Juanjo, el que us ha passat és una metafora del que ens esta passant a grans trets en el nostre mon…..Tu saps de primera mà ,tot el que s’ ha aconseguit durant els darrers 25 anys en el terreny del Benestar social i amb els drets de les persones i dels treballadors. Però sort en tenim de persones anonimes com el sr Passang….que ens trasmet que un mon millor és possible per nosaltres però sobre tot pels nostre fills i filles. Ara recordo una frase que he llegit fa poc i diu aixi : “La Felicidad Interior Bruta, es mucho más importante que el Producto Interior Bruto”
Una forta abraçada!!!!

29 04 2012
pelai molins

i es que el món és molt petit amic Juanjo, ajjajajaja… disfruta a fons!

29 04 2012
Rosario Viguera

XDXDXDXD, lo que necesitais en ese campamento es una madre o una abuela, con una cuchara de madera. Le hubiera picado en los dedos al maleducado ese, primero por invitarse, y segundo por meter los dedos en la comida. Que grosero.
Estaras contento, entre los chinos y los alemanes… A ver si se os abre un ventanal y podeis avanzar.
Te envio mis mejores deseos y muchos besos y abrazos, Rosario

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: