Una nit per recordar

10 05 2012

Hi ha situacions en la vida que es recorden, d’altres s’esborren amb el pas del temps com el traç d’un guix en la memòria.

Es difícil ficar-vos en situació de la nit viscuda en el camp II del Xixa Pangma a 6840 d’alçada. Després de 15 llargues i tedioses jornades gairebé reclosos al camp base avançat, i amb l’arribada d’una previsió meteorològica no tant adversa com la que teníem fins al moment, vàrem decidir que calia instal•lar i equipar els camps I i II de la muntanya. Alhora que aclimatàvem el nostre organisme a unes condicions, diguem-ne adverses: manca d’oxigen, diferent pressió atmosfèrica, el fred i l’esforç perllongat en alçada. Dit en altres paraules, o sortíem del camp base avançat o en Juanito Oiarzabal no ens deixava de barrinar en tot moment, aquest home es com una olla a pressió que necessita estar atiada pel foc constantment!

juanjo leyendoLa pujada al camp I, no va tenir cap més problema que les hores emprades en arribar als 6400 m. Be, i la juguesca que va representar travessar el trencaclosques en que es va convertir el mar de seracs per poder enfilar les primeres rampes, tot endevinant el suposat camí entre pinacles que no ens duien enlloc. Que haguéssim donat per ser au i albirar l’itinerari correcte!

La ruta al camp II era una rampa que augmentava en inclinació, proporcionalment al nombre d’esquerdes tamisades per la neu i que al nostre pas anàvem descobrint tot introduint involuntàriament les nostres cames i en algun cas fins a l’alçada de la nostra cintura. Això si, anàvem progressant correctament encordats però … quin mal rotllo cada cop que veiem les fosques entranyes a la gelera!

Llegando_al_C1 2

Sempre m’he preguntat perquè, quan s’arriba a l’emplaçament d’un camp d’alçada, a banda de fer-ho esgotats, carregats com a iacs, ho fem envoltats de vent i nevant alegrement. Doncs, tremolant com a ocellets desplaçats del tròpic a l’Himàlaia, hem de palejar la neu per fer una plataforma decent i mirar de no congelar-nos les els dits intentant encertar amb les varetes per donar forma a la lona, que miraculosament es convertiria en tenda de campanya. Un Palau circumstancialment improvisat que ens protegeix miraculosament de les inclemències.

La nit, va ser llarga, molt llarga. Tant que quan ens atrevíem a treure el cap del sac i obríem l’ull, amb infortuni, descobríem que encara era fosc: A on devia ser encara el coi de sol! Era en aquell moment encallat escalfant Brasil?, Quan seria el nostre torn?, Que lenta es aquesta rotació!

A les 5 de la tarda ja érem enfundats en el sac. Havíem desfet neu per hidratar-nos i cuinar una sopeta. Ja ens ho havíem dit tot, menys la bona nit, seria un presagi? Les primeres hores semblaven una competició a veure qui feia més voltes dins del sac. Escoltes els batecs del teu cor, la respiració profunda i intranquil.la del teu company. Repasses l’ascensió del dia. Sens bufar el vent. T’imagines l’endemà…

Sents, que al llarg del deambular etern que representa la nit, la llengua resta enganxada al paladar, símptoma inequívoc que cal hidratar-se. Des de que ho saps, fins que el cervell dona l’ordre als muscles, transcorre un món, tot es més lent, més vagueros. En realitat, tens la cantimplora dins del sac per evitar que es congeli, però això representa tenir que incorporar-te per poder fer una glopada. Aquí ve el problema! Alhora de treure el cap i aixecar mig cos, veus el panorama: Amb la respiració i el canvi de temperatura de l’exterior, la tenda resta condensada. Tot el sobre del sac de dormir es un extens mar blanc de rosada. El vent constant de la nit, fa que en cada fuetada del mateix es vagi desprenent l’efímer i fred embolcall del que esta recobert l’interior de la tenda.

La sensació comuna es de no haver dormit, però els somnis son curts i recurrents. Ets conscient de les infinites i de vegades violentes voltes que acompanyen el descans. No pot ser un altre cop despert! A veure si d’aquest cantó tinc més sort! Els mals sons solen tenir un centre d’interès i tens el costum d’ensopegar en lo mateix al llarg de la nit, sempre que aconsegueixis caure lleument en les mans de Morfeo. No vàrem patir mal de cap al llarg de la nit, símptoma d’insuficient aclimatació. Però, un tot plegat: els nervis dels 15 jorns retinguts al camp base avançat, l’esforç de la pujada, la sensació de que la meteorologia fins al moment ens es adversa, la manca d’oxigen… varen fer una nit comuna d’epopeia.

No es fàcil construir una plataforma a cops de pala, enmig de la tempesta i que sigui el prou confortable per suportar una becaina a gairebé set mil metres d’alçada. A poc a poc, vas ensopegant i reconeixent totes les arestes que acompanyen els bocins de gel sobre el quals intenta reposar el teu cos. Es una mena de símil amb els que ens toca conviure en aquesta vida, quantes arestes ens toca llimar per una banda i suportar per un altra en la nostra quotidianitat… Però, sempre després de la foscor de la nit ve la claror optimista del dia!

Estadisticas blog 15032012

Curiositats, procedència dels visitants del blog un dia qualsevol.

Una noche para recordar

Hay situaciones en la vida que se recuerdan, otras que se borran con el paso del tiempo como el trazo de una tiza en la memoria.

Es difícil meterse en situación de la noche vivida en el campo II del Shisha Pangma a 6840 m de altitud. Después de 15 largas y tediosas jornadas casi recluidos en el campo base avanzado, y con la llegada de una previsión meteorológica no tan adversa como la que teníamos hasta el momento, decidimos que debíamos instalar y equipar los campos I y II de la montaña. A la vez que aclimatábamos nuestro organismo a unas condiciones, digámosles adversas: poco oxígeno, diferente presión atmosférica, el frio y el esfuerzo prolongado en altura. Dicho en otras palabras, o salíamos del campo base avanzado o Juanito no nos dejaba de taladrar en todo momento, ¡este hombre es como una olla a presión que necesita estar avivada por el fuego en todo momento!

El ascenso al Campo I, no tuvo ningún que otro problema que las horas empleadas para llagar a los 6400 m. Bueno, y la apuesta que representó atravesar el puzle en el cual se convirtió el mar de sérac para poder ascender las primeras rampas, adivinando el supuesto camino entre pinacles que no nos llevaban a ningún sitio. ¡Qué hubiésemos dado para estar en el itinerario correcto!

La ruta del Campo II era una rampa que aumentaba en inclinación, proporcionalmente el nombre de fisuras por la nieve y que a nuestro paso íbamos descubriendo introduciendo involuntariamente nuestras piernas y en algún caso a la altura de nuestra cintura. Eso sí, íbamos progresando correctamente cordados pero… ¡qué mal rollo cada vez que vemos las oscuras entrañas de la hielera!

Siempre me he preguntado porqué, cuando se llega al emplazamiento de un campo de altura, en lugar de hacerlo reventados, cargados como yaks, lo hacemos rodeados de viento y nevando alegremente. Entonces temblando como pajarillos desplazados del trópico al Himalaya, hemos de palear la nieve para hacer una plataforma decente y mirar de no congelarnos los dedos intentando acertar con las varillas para dar forma a la lona, que milagrosamente se convertiría en tienda de campaña. Un palacio circunstancialmente improvisado que nos protege milagrosamente de las inclemencias.

La noche, fue larga, muy larga. Tanto que cuando nos atrevíamos a sacar la cabeza del saco y abríamos los ojos, con infortunio, descubríamos que todavía era oscuro. ¡Dónde debía estar el maldito sol! ¿Estaría en ese preciso momento calentando Brasil? ¿Cuándo seria nuestro turno? ¡Qué lenta esta rotación!

A las 5 de la tarde ya estábamos infundados en el saco. Habíamos desecho nieve para hidratarnos y cocinar una sopita. Ya nos lo habíamos dicho todo, menos las buenas noches, ¿Sería un presagio? Las primeras horas parecían una competición a ver quien daba más vueltas dentro del saco. Escuchas los latidos de tu corazón, la respiración profunda e intranquila de tu compañero. Repasas el ascenso del día. Sientes soplar el viento. Te imaginas el mañana…

Sientes que a lo largo de deambular eterno que representa la noche, la lengua queda enganchada al paladar, síntoma inequívoco que se necesita hidratar. Desde que lo sabeas, hasta que el cerebro da el orden a los músculos, transcurre un mundo, todo es más lento, más pesado. En realidad, tienes la cantimplora dentro del saco para evitar que se congele, pero esto representa tenerte que incorporar para dar un sorbo. ¡Aquí viene el problema! Cuando sacas la cabeza y levantas medio cuerpo, ves el panorama: Con la respiración y el cambio de temperatura del exterior, la tienda esta condensada. Todo por encima del saco es un extenso mar blanco de escarcha. El viento constante de la noche, hace que en cada latigazo del mismo se vaya desprendiendo el efímero y frio embalaje del que esta cubierto el exterior de la tienda.

La sensación común es de no haber dormido, pero los sueños son cortos y recurrentes. Eres consciente de las infinitas y a veces violentas vueltas que acompañan el descanso. ¡No puede ser otra vez despierto! ¡A ver si de este lado tengo más suerte! Las pesadillas suelen tener un centro de interés y tienes la costumbre de encertar en lo mismo toda la noche, siempre que consigas caer levemente en las manos de Morfeo. No sufrimos dolor de cabeza a lo largo de la noche, síntoma de insuficiente aclimatación. Pero, todo junto: los nervios de 15 jornadas retenidos en el campo base avanzado, es esfuerzo de la subida, la sensación de que la meteorología hasta el momento era adversa, la falta de oxígeno… hicimos una noche común de epopeya.

No es fácil construir una plataforma a golpe de pala, en medio de la tempestad y que sea lo suficientemente confortable para soportar una cabezadita a casi siete mil metros de altura. Poco a poco, vas reconociendo todas las aristas que acompañan los trozos de hielo sobre los cuales intenta reposar tu cuerpo. Es como un símil con el que nos toca convivir en esta vida, cuantas aristas tocan limar por un lado y soportar otra en nuestra cotidianidad… Pero siempre, después de la oscuridad de la noche viene el amanecer optimista de un nuevo día.

Anuncis

Accions

Informació

8 responses

11 05 2012
Laura coro

ja m’ho crec que la recordaràs!!! i moltes d’altres segur que també!!
què tal?? com esteu?? com ha anat? impacients per conèixer i viure des de La Garrotxa la nova crònica…
Salut i amunt (o potser avall en aquest cas)
algú em va ensenyar que el cim no està a dalt…si no a baix, amb els teus..
Laura

11 05 2012
pelai molins

Anims!!! espero que avui hagueu pogut fer cim…i el més important; que estigueu baixant bé…

11 05 2012
estelita

Un cop més, gràcies pels teus escrits, per compartir sensacions, emocions, reflexions. Anims i força, aixó ja és vostre !!!!!

11 05 2012
potxolo

avui dia de festa major tots els muntayenc i pirineistes 8 podria dir ribagorçans i aranesi et recordem en les nsotres oracions i libacions , amic torna aviat i fes-mos somiar com sempre una abraçada potxolo

11 05 2012
Jordi Figueras

Peuada rere peuada arribareu al cim. No hi ja cap mena de dubte!
Des de les Terres de Ponent us donem tot el suport necessari per assolir la fita.
Una abraçada ben forta…
Jordi

10 05 2012
Mercè

Apa xics que això és a la recta final!
Una abraçada i molta sort des de Pau Claris del Tato i la Mercè. No oblideu que la baixada és el més important. Endavant!

10 05 2012
Enric

Aquesta nit dormiré de peu en gest solidari… Va, que ja hi sou, força!

Una abraçada escalfant per vosaltres i anim!

10 05 2012
Blanca

Vengaaaa, ya rozáis el éxito con la punta de los dedos!!!! No olvidéis que muchos estamos aquí acordándonos de vosotros a cada rato, calculando que hora será allí, por donde andaréis, si habréis podido dormir un rato…todo!! Mucha suerte mañana! Mil besos…Mmmmmmuuuuua!!!!.
Blanca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: